S-a discutat mult si inca mai sunt controverse legate de originea aromanilor, avand in vedere ca zona de la sud de Dunare a fost mai mult timp sub influenta roanilor, se crede ca limba aromana este de fapt limba tracica influentata de limba latina, aceasta fiind de fapt explicatia asemanarii cu limba romana de astazi. Evident ca nu sunt dovezi in acest sens, toate fiind de fapt teorii – asta nu inseamna ca sunt nici adevarate nici false, ci doar ca nu sunt dovedite 100%.

Sunt aromanii romani sau nu?

Faptul ca aromanii ar fi romani tine mai mult de ceea ce intelegem azi prin natiune, popor. Daca limba aromana este un dialect al limbii romane, iar arealul pe care gasim azi aromanii est eevident mult mai mare decat teritorilul Daciei sau al Roamniei Mari, oare ce poate insemna. Pentru unii istorici aceasta este dovada ca tracii au fost de fapt un mare popor, care alaturi de celti au dominat continentul european acum peste 2000 de ani. Pentru altii insa nu inseamna nimic.

Asadar parerile sunt impartite, pentru unii aromanii reprezinta romanii care vorbesc limba straveche a dacilor, pentru altii sunt un fel de greci raspanditi mai peste tot in zona. Evident ca vor fi controverse, an de an apar noi vestigii arheologice ce ar putea deslusi multe enigme ale antichitatii, pentru aromani nu ramne decat sa se considere acum ceea ce cred ei ca-i reprezinta mai bine: romani sau pur si simplu aromani. In continuare site-ul nostru se va concentra catre dovezile ce atesta prima varianta, dar daca vom avea si altfel de dovezi, le vom posta pentru a avea in continuare ce dezbate si a descoperi adevarul, pe cat posibil.