Intrebare grea pentru oricine studiaza cat de cat cultura aromana in spatiul dintre Dunare si Mare, Carpati si Tisa. Sunt aromanii o minoritate  in Romania? Sau ii consideram ca si pe olteni sau ardeleni romani si gata? Eu zic ca nu-s o minoritate, dar ca ar trebui sa fim mai atenti la cultura lor, De ce? Pentru ca folclorul autentic moare incet nu doar in zona aceasta, ci in mai toata Romania. Iubesc muzica din Ardeal, dar am impresia ca este promovata doar cea neo, cea straveche este abandonata din ce in ce mai mult. La fel si cu muzica aromana, se schimba, evolueaza insa cred ca daca nu suntem atenti vom pierde exact esenta.

Sunt aromanii o minoritate  in Romania?

Acum imi dau seama ca nu am explica de cecred eu ca aromanii sunt romani, asa ca va dau o explicatie simpla: chiar ei zic asta! Cum? Pai se numesc (a)romani, unde a este vocala pusa mai mereu in fata cuvintelor ce incepu cu o consoana! Mai simplu decat atat se poate? Mai mult, in anumite zone din Albania si Grecia, isi zic pur si simplu romani ( ramañi). 

Avem totusi o probelma, cea a predarii in limba aromana, pentru ca daca spunem ca nu-s minoritate, atunci graiul lor nu este o limba, deci cum sa o pui in legea minoritatilor? Cred ca ar trebui sa se gandeasca autoritatile, dar mai ales aromanii. Altfel vom ajunge ca in Grecia, unde generatia tanara deja nu mai foloseste graiul matern, lista de cuvinte intelese a scazut, iar peste 50 de ani, cand cei care vorbesc fluent si cursiv graiul armanesc nu vor mai fi, va fi cam tarziu sa luam o decizie.

Aromanii din Romania

Sunt aromanii o minoritate in Romania?