In timpul celui de-al doilea razboi mondial a luat fiinta prin vointa lui Musolini Principatul Pindului in perioada 1941 – 1943, avand denumirea oficiala de Principatul de Pind si Meglen. Evident ca regiunea era locuita preponderent de aromani, inca din cele mai vechi timpuri, zona fiind in nord-vestul Greciei si sudul Iugoslaviei. Pentru cei mai multi regiunea este cunoscuta sub denumirea de Pind, dupa muntii din zona respectiva. Capitala micului stat a fost la Metsovo, desi administratia era la Trikala.

Principatul Pindului : 1941 – 1943 – primul stat modern al aromanilor

Constituirea unui stat aroman a fost posibila pe baza cuceriririi Greciei de catre alianta germano-italiana si darea in “stapanire” italienilor. O buna parte a Macedoniei era locuita si atunci de aromani, asa ca infiintarea unui principat nu a fost prea greu de infaptuit. Din nefericire desi a avut o istorie scurta, nu a fost nici linistita. Principii s-au schimbat repede, culminand cu numirea unui reprezentant al familiei Cseszneky de Milvány [ pe motivul ca mama era aromanca – Maria Hangiac ]. Mai jos aveti cele trei case care au condus Principatul Pindului:

Casa Diamandi: 1941-1942: Prințul Alcibiade I (Alkiviadis Diamandi di Samarina)
Casa Matoussi: 1942 : Prințul Nicolae I
Casa Cseszneky de Milvány: 1943 : Prințul Iuliu I

Daca tot am ajuns la ora adevarului, ar fi interesant de vazut cum arata steagul principatului aroman: rosu,galben si albastru continuat cu galben si negru! Interesanta mi se pare istoria ultimului principe: contele Gyula Cseszeneky – jumate ungur si jumate aroman: in 1945 a devenit membru al Partidului Comunist Maghiar fiind printre cei acre a adus ciuma rosie la putere in Ungaria!