Ce ar fi site-ul nostru daca nu ar avea si o categorie de proiecte? Un alt site despre aromâni, care nu are nimic de oferit inplus fata de zecile pe care le mai gasesti azi pe net. Asa ca ne alaturam site-ului Zboară Niangrâpsiti, intretinut de Izabela Papazicu in speranta ca proiectul Noi aromânii va avea pana la urma si rezultate palpabile. Nu am pus la punct o strategie, ne gandim la ea, dar vrem sa fie una care va da roade, nu doar o strangere de semnaturi, discutii pe FaceBook si atat.

Noi aromânii – un proiect ce trebuie sustinut de noi toti

Nu am sa va zic totul despre ce anume isi propune Izabela Papazicu pentru ca vrem sa mergi pe site-ul ei si sa citesti mai multe, direct de la sursa. Insa va dau mai jos doua dintre initiative, care mi se par esentiale, daca nu vrem sa pierdem o parte din cultura romaneasca, poate una dintre cele mai vechi dovezi ale existentei romanilor in acest spatiu geografic.

– aromânii trebuie să primeasca statutul de minoritate naţională, după modelul FYROM, în toate statele din Peninsula Balcanică în care încă nu sunt recunoscuţi ca naţionalitate conlocuitoare
– aromânii trebuie să aibă în România un statut special, recunoscut prin lege, care să le permită pastrarea dialectului şi tradiţiilor

In afara de Romania, gasim aromani in Grecia, Serbia, Bulgaria si Albania. Daca speram ca aceste state vor face ceva pentru a sustine cultura si drepturile aromanilor, inseamna ca visam. Asa ca nu ne ramane decat sa ne ajutam singuri, lasand vorbaria pentru alta data si facand ceva concret. Ce? DAca ne gandim impreuna, cu siguranta vom gasi si raspunsurile.

Aromani in Europa

Noi aromânii – un proiect ce trebuie sustinut