Istoricul, diplomatul, filozoful si jurnalistul Neagu Djuvara a implinit azi exact 100 de ani! Sa-i uram si noi aromanului nostru viata lunga si La multi ani. Pentru cine nu stie prea multe despre biografia lui Neagu Djuvara o sa incercam pe scurt sa va spunem cate ceva, caci din cariera sa de peste 80 de ani, greu de scris in cateva randuri, nu-i asa? Deci sa incepem cu inceputul, studiile la Paris, unde a si obtinut licenta in 1937 la Sorbona. Daca va ganditi la o singura licenta, ati estimat gresit, are doua: in litere si drept.

Neagu Djuvara a implinit azi 100 de ani – data nasterii 18 august 1916!

Dupa terminare astudiilor la Paris, in 1940 cand a obtinut titlul de doctor in drept, a mers sa lupte pentru aparerea patriei, fiind ranit in luptele de la Odesa. Pana in 1947 ramane in Suedia, ca reprezentant al diplomatiei romanesti. Cum Neagu Djuvara provenea dintr-o familie veche si avuta din Romania, dupa ce comunistii au preluat puterea, acesta a fost obligat sa ramana in strainatate, unde a militat pentru democratie, fiind un aprig opozant al comunismului.

Cum intoarcerea in tara era interzisa – sau echivalenta cu o condamnare in inchisorile comuniste, Neagu Djuvara se muta la Paris. Apoi din 1961 devine consilier diplomatic și juridic al Ministerului nigerian al Afacerilor Străine din Niger. In 1972 devine pentru a doua oara doctor la Sorbona, de data asta in filosofia istoriei. Printre multele distinctii romanesti si fraceze anul acesta, in 2016, i s-a conferit Ordinul național „Steaua României” în grad de Cavaler. La multi ani!

Neagu Djuvara

Neagu Djuvara a implinit azi 100 de ani – data nasterii 18 august 1916!