Poate ca multi nu au ascultat cu atentie melodiile aromanesti, eu va propun una destul de cunoscuta: Lena mushata lea – o poveste despre aromani si albanezi. Nu-s eu mare cunoascator al limbii aromane, insa de priceput cate ceva cred ca pricepe orice roman, daca-si pune putin mintea la contributie. Asta in legatura cu tema asta mai actuala, a invaziei islamice in Europa. Oare aromanii se temeau degeaba de albanezi? Conteaza ca 60% din populatie este musulmana? In fine, asta e o alta discutie, aici vorbim de fapt despre muzica aromanilor, iar eu furat de textul melodiei Lena mushata lea am ajuns la alta discutie.

Muzica armaneasca – Lena mushata lea – asculta si tradu

N`iasti fricâ di`arbineși,
Lena mâratâ ea…
Di`arbineși fâr di câmeși,
Lena mușeatâ ea…

Cam asta e treaba cu aromanii si muzica lor, iar daca nu stiai am sa-ti mai zic cate ceva: Ion Luca Caragiale este aromân, iar marele George Vraca la fel! Te-am pus pe ganduri putin? Nu discutam despre Caramitru, asta nu-mi mai place de cand s-a dat cu politica si comunistii de la PSD. Unii spun ca si Arsinel e aroman, moldovean sadea dar aroman. Nu prea seamana, parerea mea. Dar cred eu ca cel mai cunoscut si mai renumit aroman din tar asta este Anton Pann ( desi sunt ceva discutii pe tema asta). Zic cel mai cunoscut pentru ca lui ii datoram imnul national ( cel putin astazi, ce-o mai fi om mai vedea ).

Daca tot suntem la controverse, am citit undeva ca si Sergiu Nicolaescu este aroman (atio vazut ca folosesc prezentul, caci desi unii ditre marii actori, poeti si oameni de cultura s-au stins, ei sunt vii prin ceea ce ne-au lasat). Iar daca vrem sa ajungem la ziua de azi, Simona Halep este si ea aromanca!

aromani celebri

Muzica armaneasca – Lena mushata lea