Povestea istroromanilor – adica a romanilor din peninsula croata Istria este destul de controversata, sunt deseori confundati cu aromanii, este controversata. Se crede ca sunt romani emigrati acum 1000 de ani si stabiliti in zona respectiva, desi specialisti si istorici considera azi ca ei reprezinta de fapt ramasite ale dacilor care fiind rupti de cultura si istoria fratilor lor, au fost in mare parte asimilati, azi considerandu-se ca sunt istroromani doar aceia ce mai vorbesc limba.

Istroromanii sau romanii din Croatia

Din ce in ce mai multi istorici sunt de acord ca romanii s-au intins ca suprafata etnica mult mai mult decat sunt azi granitele Romaniei. Avand in vedere ca izvoarele medievale sunt deseori subiective – fiind scrise de cei ce pretindeau ca au dreptul de a conduce anumite zone, mergand la absurd si alegand sa spuna ca fie populatia locala a fost nimicita total – atunci cand au fost lupte, fie ca au gasit zonele nepopulate – ceea ce evident este o inexactitate crasa, nu se poate spune cu exactitate cati istroromani au fost in Istria si cati au fost asimilati.

Despre limba istroromana nu se mai poate spune mare lucru, ea fiind alterata definitiv de limba oficiala a croatilor. Au inceput sa fie pomeniti abia acum 200 de ani, cand anumiti cercetatori s-au aratat mirati de limba lor – evident de provenienta latina. Mai multe aflam despre ei din izvoare istorice italiene, care-i numea vlahi. Probabil ca daca se va ceceta mai mult despe istoria peninsulei vom afla mai multe si despre istriromani, care evident nu puteau migra in masa spre un loc unde nu locuia nimeni. Faptul ca inca se mai pastreaza limba – singura baza de cercetare azi – ne dezvaluie faptul ca romanii au locuit pe un areal mult mai vast decat vor sa recunoasca azi vencinii nostri.

Istroromânii

Istroromânii sau romanii din Croatia