Ion Caramitru s-a nascut evident in Romania si provine dintr-o veche familie de aromani, bunicul sau fiind invatator trimis de statul romanesc sa-i ivete carte pe aromanii din Balcani. Odata cu venirea comunistilor in Romania, tatal actorului si regizorului Ion Caramitru a fost trimis de cateva ori in puscarie, caci evident la ce bun sa lasi in libertate un om cu carte? Singurul din famila sa care nu a avut de suferit a fost insusi Ion Caramiotru, prea mic pentru a fi luat in calcule de catre regimul totalitar.

Ion Caramitru despre aromâni si familia sa aromână

Desi Ion Caramitru a scapat de persecutiile comuniste, tine minte tot ce i s-a intamplat in copilarie, cabd securitatea le calca pragul. Asa se face ca acum ne poate povesti cum erau tratati aromanii, considerati chiaburi si posesor de cocosei de aur. Daca a scapat pe perioada adolescentei, iata ca Ion Caramitru a mai fost cautat de securitate exact in democratie, dupa 1989. Dar asta este o alta poveste.

Ca orice aroman care se respecta, tatal lui Ion Caramitru avea ceva avere, astfel si-a permis sa-si deschida un magazin pe strada Gabroveni din Bucuresti, oras unde de fapt a vazut lumina zilei si actorul, in anul 1942, in luna martie, ziua 9 – adica la o zi dupa mine! 🙂 Viata i-a oferit si alte surprize, a facut liceul in Rahova, alaturi de puscaria unde era inchis tatal sau. Ciudata mai est eviata asta, nu-i asa?

Ar mai fi de spus ca tatal lui Ion Caramitru a facut primii ani de liceu la Salonic, abia in anul doi a continuat studiile in Romania, iar asa am ajuns noi sa-l avem azi pe Ion Caramitru in lista marilor actori si regizori.

Ion Caramitru

Ion Caramitru despre aromâni si familia sa aromână