Am urmarit azi dizertatia unui om de stiinta din Spania si am ramas pe ganduri. Omul de stiinta Carme Jimenez Huertas incearca sa explice ca de fapt limbile romanice nu provin de la limba latina. In primul rand ea a subliniat faptul ca in cazul Spaniei, dar este valabil in mod extraordinar si in cazul Romaniei, sau a limbii romane, sintaxa straveche s-a pastrat, nu s-a copiat din latina. Apoi in mod surprinzator, desi in limba latina avem 10 vocale, in limba spaniola si romana avem cinci.

Este limba aromana limba vorbita de vechii traci?

Tracia

Tracia

Am sa explic de ce am folosit cuvantul traci si nu daci. In primul rand pentru ca majoritatea lumii academice este de parere ca dacii erau cei mai viteji dintre traci. Deci tracii erau acel popor care locuia intre greci si Marea Baltica. Asa imi explic eu de ce intalnim diferite graiuri romanesti pe tot acest teritoriu. Dar sa revenim la afirmatia ca limbile romanice nu provin de la limba latina. Am sa fac paralele intre ce spunea doamna Carme Jimenez Huertas despre limba iberica si limba daca.

In primul rand ni se spune clar ca romanii nu vorbeau latina, ea era sa zicem asa, limba scrisa care unea teritoriile ocupate si nucleul din Peninsula Italica. Dar soldatii erau de fapt mercenari sau sclavi din tot imperiul, ei vorbeau de fapt limbile din tarile ocupate de romani, nu latina. Mai mult, se crede ca de fapt limba romana a inceput sa apara prin ocuparea teritoriilor din sudul Dunarii de catre latini, astfel s-a raspandit limba traca amestecata cu latina ( vedeti cate cuvinte de origine turca sunt azi in limba romana! ).

Revenind la stiinta, in limba latina exista doar 14 consoane, noi si spaniolii avem peste 20. Oare de ce? Iar la final va mai pun o intrebare, oare ce au facut romanii – dacii – pana au invatat limba latina? Dadeau din umeri si vorbeau prin semne? Ma indoiesc.

Ca sa nu risc sa explic eu intr-un mod gresit, va invit sa vedeti aici intreaga teorie a limbilor romanice. Iar faptul ca avem limba vorbita de aromani neschimbata de secole, la fel ca si cea vorbita in Serbia si Bulgaria, ma face sa cred ca sunt dialecte a limbii vorbite de traci. Tu ce parere ai?