Putina lume stie ca in Ungaria pana in anul 1827 a introdus in justitia maghiara limba lor, in locul limbii latine folosite pana atunci. Pentru cine nu stie, marele avocat Emanuil Gojdu s-a nascut la Oradea in anul 1802, nici azi maghiarii nu prea amintesc de faptul ca este roman, dar asta este o alta istorie. Casa unde a vazut lumina avocatul Gojdu poate fi vizitata si azi in Oradea, fiind muzeu, insa proprietatile sale din Budapesta au fost cedate de statul roman maghiarilor.

Emanuil Gojdu – aromanul care a ajutat Budapesta sa-si foloseasca limba

Emanuil Gojdu a fost un erudit, a urmat cursurile universitarea la Oradea, apoi la Bratislava si Budapesta. Pentru ca sa fie clar pentru toti, nu poate fi numit maghiar cel putin pentru ca a ramas pana la moate – in 1870, ortodox. In schimb a activat ca notar si avocat la Budapesta, unde printre altele a facut si politica. Prin testamentul sau a dorit ca averea sa sa fie impatrita sub forma de bursa studentilor romani, ortodocsi. Ce s-a ales de acest testament vom discuta cu alta ocazie.

Bursele oferite de fundatia Emanuil Gojdu au ajutat multi romani, pana in anul 1917. Sfarsitul a venit in 1945 cand comunistii maghiari au nationalizat bunurile fundatiei. Abia in 2005 s-ar fi putut face ceva pentru a da iarasi curs mostenirii lui Emanuil Gojdu, doar ca asa stim noi sa ne aparam personalitatile si dreptruile, dar cum ziceam sa nu uitam ca acest mare avocat a fost un aroman ce si-a pus averea si priceperea in slujba semenilor sai.

Emanuil Gojdu

Emanuil Gojdu – aromanul care a ajutat Budapesta