Am sa incep ca de obicei cu o invitatie la muzica aromana, azi va propun melodia Lena mushata lea si in acelasi timp am sa va spun despre cel mai batran aroman din Romania, care a implinit “doar” 115 ani. Ma bucur ca este unul dintre locuitorii judetului Tulcea, azi ar fi trebuit sa implineasca 122 de ani. Cel mai bine v-ar putea vorbi despre el locuitorii din comuna Stejaru, din judetul Tulcea.

Cel mai bătrân aromân din Romania a împlinit 115 ani – nascut in 1894 in Grecia

Intr-un interviu la implinirea varstei de 110 ani aromanul Tănase P.  Tănase povestea: pe la 100 de ani eram mai in putere, ma ocupam de oi. Desi multi se indoiesc ca varsta este cea adevarata, neexistand un certificat de nastere grecesc care sa ateste anul nasterii, este evident ca in 1940 era deja cavaler, iar cel putin infatiasarea sa trebuia sa aduca cu ce a unui om de 38 de ani. Deci in niciun caz la acea vreme nu avea 20 de ani.

Daca ne gandim ca aromanii plecau din Grecia de frica armatei, de faptul ca opt ani a locuit cu familia in Durostor – Bulgaria de azi, ne putem da seama cu usurinta ca varsta sa este daca nu exacta, aproape de realitate. Ca sa va fie clar, mos Tănase a venit din Grecia in Romania, s-a mutat din Cadrilater abia cand acesta a fost cedat bulgarilor.

Ca sa incheiem in acelasi mid incare am inceput, va mai propun o melodie aromaneasca de suflet: Cat ti voi lea hoara armaneasca, sper ca si aceasta va fi pe gustul vostru si ca ne veti mai vizita atat site-ul cat si pagina de FaceBook.

bătrân aromân

Cel mai bătrân aromân din Romania a împlinit 115 ani – nascut in 1894 in Grecia