Ce vrea Papa Francisc prin unificarea zilei de Pasti? Isi doreste ceva extravagant, este o incalcare a dogmelor bisericesti sau care este adevarul? Iar daca tot suntem pe un site al aromanilor de pretutindeni sa vedem ce religie au aromanii? Cel putin 90% dintre aromani sunt ortodocsi, diferenta de 10% nu vine din faptul ca ar avea o alta credinta ci vine din convingerea ca fiecare ete liber sa creada in ceea ce vrea el, iar ei au ales o alta religie care ii reprezinta. Dar sa revenim la Papa Francisc si incercarea sa de a unifica sarbatoarea de Pasti.

Ce vrea Papa Francisc prin unificarea zilei de Pasti, care este adevarul istoric?

Pentru crestini Pastile este ziua invierii lui Iisus Cristos, dar istoria acestei sarbatori este mult mai veche, iata si de ce nu toata lumea va sarbatori in aceiasi zi aceasta zi. Cea mai veche decizie a fost luata pentru crestini la Niceea, de sinodul crestin. Atunci s-a luat decizia de a sarbatori Pastile doar duminica. O vreme toti crestinii sarbatoreau invierea lui Hristos in aceiasi zi, evident pentru ca nu se despartisera inca in Catolici si Ortodocsi. Apoi bisericile au devenit independente, ma refer la cele de rit ortodox si iarasi a fost ok. Apoi si Romania a fost nevoita sa accepte ca noul calendar Gregorian este cel corect si am trecut la acesta.

Dar Pastile a ramas sa se calculeze dupa vechiul calendar iulian. Iata ca azi, Papa Francisc isi doreste unificarea zilei de Pasti, pentru toti crestinii, asa cum s-a intamplat si cu Craciunul, ziua nasterii Mantuitorului. Deci nu este nimic rau, malefic in aceasta decizie, trebuia facut de mult asta, dar stiti cum este cand vine vorba de schimbare! Nu va speriati, nu se schimba nimic in religia noastra si nici a altora, totul va ramane ca si pana acum, doar ca vom calcula toti la fel!

Inca ceva,pentru ca Pastile iudaic a fost celebrat cu mult inainte de aparitia crestinismului, s-a decis ca atunci cand evreii sarbatoresc duninica, noi crestinii vom sarbatori dupa ei, in urmatoarea duminica. Deci nu este vorba de ceva batut in cuie, ci doar o zi in care noi sa-l cinstim pe Mantuitorul nostru Iisus Hristos! Iar ca s ava fie mai clar, toto o decizie de compromis a fost facuta de Biserica Ortodocsa in 1927, cand aveam deja cele doua rituri  – calendare ( vechi si nou). Decizia a fost ca toti ortodocsii sa calculeze Sfintele Pasti dupa calendarul Iulian, iata de ce chiar daca Craciunul si Anul Nou este diferit la anumite biserici, precum cea ruseasca, Sfintele Pasti cad mereu in aceiasi zi la toata lumea!

Papa Francisc

Ce vrea Papa Francisc prin unificarea zilei de Pasti, care este adevarul istoric?