Sa-i cunoastem pe aromanii din Macedonia de Nord, o tara noua insa cu o minoritate veche, de a aromanilor. Sper ca va fi interesant pentru voi sa urmariti cele patru episoade facute de TVR despre aceasta comunitate. Este povestea lor, spusa de ei in limba lor, aromână. Fara a avea influente politice, fara a fi o istorie atestata de cineva, sa le ascultam povestile si sa tragem noi insine concluziile. Sunt oare aromanii cu adevarat romani? Un studiu recent atesta ca influenta slava este aceiasi si in limba romana si in cea aromana, oare asta nu dovedeste ca intr-un fel sau altul, cele doua populatii au avut o istorie comuna?

Aromanii din Macedonia de nord

Urmarind cele patru episoade despre aromanii din Macedonia de nord mi-am dat seama ca trebuie neaparat sa scriu si despre lupta de a avea o tara a lor, ca urmasi ai lui Alexandru Macedon, zona fiind o veche provincie a marelui cuceritor. Nu poti sa nu-ti pui intrebarea: oare asta e limba lui Alexandru Macedon – limba vorbita acasa, nu cea oficiala a statului sau a imperiului sau. Ma gandesc ca desi poezia Parinteasca dimandare este noua, ea spune multe despre sufletul aromanilor.

Am un prieten cu care vorbesc des in limba parintilor nostri, iar intr-o zi ma intreaba: stii de ce vorbesc aromanii cu perfectul simplu? Zic eu: pentru ca asa e graiul nostru. Zice el: NU, pentru ca suntem simpli dar perfecti! Evident ca e o gluma, dar in aceleasi timp si adevarat. Multi cred ca aroman inseamna doar Gigi Becali, uitand de Caragiale, de Toma Caragiu sau de Ion Caramitru [ sau de ce nu de Hagi ].